Stichting adoptievoorzieningen
Voorbereiding en nazorg op een lijn
Veelgestelde vragen
Contact English
Handen op globe

Special needs

De meeste adoptiekinderen die naar Nederland komen, hebben een zogenoemde special need: een speciale zorgbehoefte. Alle organisaties in de adoptieketen hebben gezamenlijk een lijst opgesteld met een categorie-indeling van deze special need. 

  • A. Kind met nog niet in te schatten zorgintensiteit met onzekerheden nu en in de toekomst (bijvoorbeeld prematuur, vondeling, HIV, ondervoeding) 
  • B. Kind met een medische aandoening waarvoor een beperkt aantal operaties, therapie en/of medicatie nodig is of een aandoening waarbij geen tot zeer beperkte aanpassing nodig is (bijvoorbeeld VSD/ASD, Syndactyly)
  • C. Kind met een gecompliceerde te verhelpen medische aandoening waarvoor regelmatig operaties, therapie, medicatie en/of controle nodig is (bijvoorbeeld een schisis)
  • D. Kind met een blijvende aandoening (doofheid, albinisme, klompvoet, brandwonden, downsyndroom, gediagnosticeerd FAS, blijvende ontwikkelingsachterstand, specifieke leerstoornissen)
  • E. Kind met een sociaal/emotioneel belaste achtergrond zonder te verwachten medische gevolgen op basis van het dossier. (denk aan belaste ontstaansgeschiedenis: verkrachting, incest of traumatische ervaringen bij het kind: misbruik, mishandeling)
  • F. Kind dat op moment van voorstel geen extra zorgvraag/-behoefte heeft.

Naar de complete categorie-indeling special needs (pdf) 

SN 2015

 Vragen? Bel 030 233 03 40 (maandag t/m vrijdag 9.00 - 14.00 uur)