Stichting adoptievoorzieningen
Voorbereiding en nazorg op een lijn
Veelgestelde vragen
Contact English
Handen op globe

Juffer op EurAdopt: ‘denkwijzen veranderen’


Tekst Angela Jans


Professor Femmie Juffer sprak over het belang van sensitiviteit en over de voorkeur die adoptie verdient boven pleegzorg vanwege de grotere stabiliteit. Dr. Beth Neil (Groot-Brittannië) had het over afstandsouders en gecompliceerde rouw. Thomas Bosire uit Kenia vertelde over zijn verblijf van negentien jaar in een tehuis als kind met een handicap. Zijn motto: ‘It’s always too early to think it’s too late.’

Tracy Kyagulanyi uit Oeganda, specialist in kinderbescherming en alternatieve zorg, Corinne Verheule van Stichting Adoptievoorzieningen en nog vele anderen, niet alleen uit Europa maar uit bijna alle delen van de wereld, waren op 1 en 2 juni naar de Janskerk in Utrecht gekomen om deel te nemen aan EurAdopt, de tweejaarlijkse internationale conferentie over adoptie.

Panel met vertegenwoordigers adoptiedriehoek

Niet zonder trots liet de organisatie van tevoren al weten dat op deze bijeenkomst ook geadopteerden nadrukkelijk aanwezig zouden zijn. Wordt op andere conferenties vaak óver hen gesproken, hier kregen ze daadwerkelijk het woord. Hilbrand Westra – geadopteerd uit Korea, coach en voorzitter van United Adoptees International (UAI) – gebruikte de gelegenheid om een indrukwekkende presentatie te geven. Hij liet niet alleen horen en zien wat adoptie met een mens doet, hij liet het de ruim tweehonderd aanwezigen in de kerk bijna daadwerkelijk aan den lijve voelen door verschillende beelden te tonen van een uitvoering van een Koreaanse kunstschaatsster. Kippenvel!

Anand Kaper, secretaris van UAI, en Jurrijn Tack van Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SiG) hadden zitting in een panel dat tijdens de conferentie regelmatig gevraagd werd om een mening te geven. De UAI-leden waren daarbij over het algemeen geneigd de nadruk te leggen op misstanden in adoptie, terwijl SiG-leden meer op positieve ervaringen wezen. In het panel zat ook een afstandsmoeder, Will van Sebille, die onlangs stichting De Nederlandse Afstandsmoeder (denederlandseafstandsmoeder.org) heeft opgericht. De adoptieouders werden vertegenwoordigd door Tom Egeydi, vader van twee kinderen uit China: “Ik heb op heel veel verschillende plekken in de wereld gewoond, ik weet hoe dat is, maar ik kan me niet echt voorstellen hoe het is om geadopteerd te zijn, om op die manier verplaatst te worden. Ik kan het mijn kinderen vragen, maar ik kan het niet voelen.”

Kinderziekenhuis in 1949: ‘Liever geen bezoek’

Het panel kwam aan het woord ter afwisseling van de lezingen van de (internationale) deskundigen zoals Anneke Vinke. Zij is internationaal een autoriteit op het gebied van adoptie, gehechtheid, trauma en hulpverlening. Tijdens haar presentatie ging ze met name in op de behoeftes en mogelijkheden van adoptiekinderen met een medische achtergrond. Een actueel onderwerp, aangezien het bij de huidige adopties meestal kinderen met special needs betreft. Vinke gaf voorbeelden uit de ervaringen die zij in haar gespecialiseerde adoptiepraktijk heeft opgedaan. Zij constateert dat er in de groep met special needs wel achterstanden zijn, maar dat er niet vaker naar hulp wordt gezocht op het gebied van gehechtheid.

Hoogleraar adoptie Femmie Juffer gaf een treffend voorbeeld over hoe de denkwijzen over opvoeding en contact met kinderen in de laatste decennia zijn veranderd. Ze had de bezoektijden van de kinderafdelingen in Londense ziekenhuizen anno 1949 onder ogen gekregen. In het ene hospitaal mochten kinderen onder de 3 jaar helemaal geen bezoek krijgen van hun ouders, in het andere geval een uurtje per week. De reden: anders gingen die kinderen maar huilen bij het vertrek van hun ouders en dat gaf zo’n gedoe voor het personeel.

Ondenkbaar in 2016 om zo met kinderen om te gaan. Maar dat geldt ook voor adopties: denkwijzen veranderen. Waar dertig, veertig jaar geleden in adoptiegezinnen het woord ‘adoptie’ nooit uitgesproken werd, is nu alles bespreekbaar. Sterker nog, niet zelden worden contacten onderhouden met biologische ouders en landen van herkomst bezocht.

Zie ook: EurAdopt.orgVragen? Bel 030 233 03 40 (maandag t/m vrijdag 9.00 - 14.00 uur)